Webcams del port

El Port de Mataró establirà un sistema de cobrament dels lloguers variable dels seus locals, sempre d’acord amb el volum d’ingressos que registrin els negocis que hi hagi instal·lats.

Es tracta d’un mecanisme que vol potenciar l’ocupació dels espais comercial del Port, que ara es troba en procés de remodelació integral.

Recentment s’ha obert la licitació de fins a 96 locals, on es busca potenciar l’atracció aquells negocis vinculats amb les activitats pròpies d’un port, principalment els de restauració, els de la nàutica i els de l’esport. Es preveu que els treballs de transformació de l’espai estiguin acabats a l’estiu, si bé de cara a Setmana Santa es vol que ja hi hagi activitat per atraure visitants i començar a dinamitzar la zona.

Les obres de transformació integral del Port van arrencar al desembre, amb una inversió de 5,6 milions d’euros per part del Consorci que ha de permetre actualitzar la zona comercial, que fa anys que es troba en una situació de decadència.

Per facilitar la captació de negocis que puguin ocupar aquests espais, s’ha optat per un sistema de lloguer variable, on es pagarà depenent dels ingressos que registri l’activitat.

“La nova llei de ports ens facilita un sistema econòmic diferent al vigent fins ara, amb un cànon d’ocupació fixa i un de variable respecte a la facturació”, destaca en declaracions a l’ACN Margarita Díez, gerent del Consorci Port de Mataró. Aquest és un avantatge, destaca Díez, sobretot en temps de crisi, donat que suposa reduir els costos fixes que pot tenir l’impulsor d’un negoci. De la mateixa manera, es treballa amb concessions llargues de fins a 25 anys, “suficient per consolidar i amortitzar les inversions”, segons la gerent.

En aquest aspecte, es demana que hi hagi una garantia de reposició per garantir que els locals tinguin el mateix grau de qualitat que en els seus primers compassos i que no es degradin amb el pas del temps.En total es disposa de 96 locals, una xifra que pot variar si en algun cas es vol unir dos o més d’aquests espais per disposar d’una sala de vendes més gran. Pel que fa a la tipologia de negocis, es vol potenciar aquells que estan vinculats a l’activitat pròpia d’un port, fet pel qual es reservarà un 70% al sector de la restauració, el nàutic i l’esportiu, mentre que el 30% restant es destinarà a altres usos.

A dia d’avui el Consorci ja ha rebut sol·licituds d’informació i entrevistes per veure els locals del Port. Per aquest motiu, consideren que el model flexible plantejat ha potenciat l’atractiu de l’espai. Els treballs de remodelació del Port acabaran al juny, però ja per Setmana Santa es preveu poder iniciar part de l’activitat per atraure visitants i clients. “Preservarem que per llavors, si cal, se suspenguin les obres per facilitar una represa d’activitat”, avança el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci, Isidre Gavín.

Obertura al públic en general

El nou model del Port vol no només centrar-se en els usuaris tradicionals d’aquesta zona, sinó que es vol obrir al públic en general perquè puguin dur a terme activitats nàutiques o submarinisme, però també passejar o fer esport. “Volem crear una situació perquè la gent vingui a córrer, a fer gimnàs, en bicicleta”, apunta Gavín.

En aquest sentit, s’ha apostat per renovar l’enllumenat per reduir emissions contaminants, s’ha apostat per les pràctiques ambientals i s’han creat noves zones verdes, a més d’una font lúdica destinada als infants o un enllaç amb el carril bici de Mataró.

Per ajudar els negocis que s’hi instal·lin i per captar clients, s’oferirà una primera hora de pàrquing gratuïta per als visitants.

Més enllà de la posada en funcionament del Port renovat, de cara a l’estiu, i sense entorpir l’activitat, s’abordaran les obres del moll que ha de permetre reduir l’embat dels temporals, sobretot els de Garbí, a l’interior de les instal·lacions.

Subscriu-te a La Bocana, el butlletí trimestral del Port de Mataró