Webcams del port

L’Or Blau: els reptes de l’aigua

L’Or blau és una exposició per conèixer i repensar la nostra relació amb l’aigua, comprendre la seva realitat invisible i aprendre com podem fer front a un dels reptes més essencials per al futur del nostre territori i de tota la humanitat. L’organitza l’Agència Catalana de l’Aigua, que enguany celebra el seu 20è aniversari.

Es tracta d’una exposició temporal d’entrada gratuïta que convida a tots els públics a descobrir què hi ha darrera del gest quotidià d’obrir una aixeta, quins són els reptes urgents als que s’enfronta la societat per assegurar l’abastament d’aigua per una població creixent cada cop més exposada al canvi climàtic, i què s’hi pot fer al respecte de forma individual i col·lectiva. 

A través d’un itinerari tan humà com científic, s’apropa el públic a comprendre, d’una banda, l’enginyeria necessària per assegurar l’abastiment d’aigua a les ciutats del territori català i, per altra, els efectes reals de la presència humana al planeta, oferint eines per explorar les accions pròpies a partir de la curiositat i la crítica. Amb una narrativa accessible i una posada en escena interactiva, la mostra busca posar en valor la tasca pionera desenvolupada per l’Agència Catalana de l’Aigua, que enguany celebra el seu 20è aniversari com a empresa pública encarregada de la planificació i gestió de l’aigua a Catalunya, així com obrir diàleg amb la ciutadana respecte als futurs reptes en relació a l’aigua i el territori. 

QUÈ ENS EXPLICA?

L’exposició, que es pot visitar fins al 18 d’abril del 2021, l’organitzen la Direcció General de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda i el Departament de Territori i Sostenibilitat, sota el comissariat de l’Agència Catalana de l’Aigua i Domestic Data Streamers. 

El visitant recorre set espais diferenciats. El primer de tots, Tu i l’aigua, convida a pensar en la relació de cadascú amb l’aigua demanant als visitants que defineixin en una paraula què és per a ells, i d’aquesta manera els fa participar en la construcció d’una definició col·lectiva d’aquest bé comú, que tant parla de la vida i dels records d’infància com de reptes o d’escassetat. 

La segona sala, Les dimensions de l’aigua, contextualitza la disposició de l’aigua al món presentant dades quantitatives que ajuden a posar en perspectiva el consum que en fem. Per exemple, la població mundial només té disponible per al consum domèstic, agrícola i industrial el 0,007% d’un total del 3% d’aigua dolça disponible al món. 

Al seu pas per la sala Territoris líquids, el visitant descobreix la infraestructura i la logística que hi ha darrere del gest quotidià d’engegar l’aigua per dutxar-se, cuinar o netejar en territori català, que té una realitat hídrica complexa. Així, té un sistema enginyat per compensar la vulnerabilitat d’un cicle natural dependent de la pluja i que és pioner en formes alternatives d’assegurar l’aigua (com els sistemes de dessalinització o d’aigua regenerada) que ajuden la població a gaudir de salut, higiene i alimentació. 

La sala Cada gota, una història, on s’explica la composició de l’aigua, precedeix una panoràmica en clau de futur, a Catalunya i al món. L’espai L’aigua avui comença per exposar els grans reptes a escala mundial, en un context en què en els últims 100 anys la població s’ha quadruplicat i la demanda d’aigua ha incrementat en un 600%. El públic també aprèn com gasten els catalans i què és la petjada hídrica: un càlcul que ens ajuda a entendre quanta aigua es gasta segons els hàbits de consum, alimentació i transport. Si la mitjana diària de consum directe d’aigua és de 108 litres al dia per persona, la de la petjada hídrica és de 6.700 litres. 

A la sala Futurs hídrics s’hi planteja la pregunta urgent de com podem aturar la crisi de l’aigua. D’una banda, s’ofereixen informació i recursos per començar a actuar des d’avui mateix de forma individual i, d’altra banda, una instal·lació participativa de vidre i aigua convida els visitants a opinar sobre quines haurien de ser les prioritats col·lectives mentre es visualitzen les respostes en temps real.

Subscriu-te a La Bocana, el butlletí trimestral del Port de Mataró