Webcams del port

25 anys de seguiment de la Posidònia

Des de 1997 l’alguer de Mataró és objecte d’un projecte de seguiment científic amb voluntariat de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), coordinats per l’Escola del Mar de Badalona i el suport de l’Ajuntament de Mataró. L’objectiu d’aquest projecte és doble: per una banda conèixer l’estat en que es troba actualment aquest hàbitat i per l’altre transmetre a la societat el seu valor com a patrimoni natural. Cada any el projecte publica les dades en un informe anual.

Així doncs, enguany ja fa 25 anys que s’està fent un seguiment de l’alguer de Posidònia fet que ha permès analitzar a fons aquesta planta endèmica del Mediterrani i conèixer el seu estat. La recollida d’aquestes dades ha permès concloure que actualment l’estat de salut de les plantes és força bo, tal com indiquen les dades de densitat, que s’han mantingut bastant estables en el període.

La praderia pateix, però, una problema generalitzat de retrocés dels seus límits, que comporta una pèrdua generalitzada de superfície. Aquest impacte es veu molt agreujat quan es produeixen temporals severs, com el Glòria, que no només acceleren el retrocés de la praderia als límits sinó que també malmeten la cobertura de les zones properes. La tendència a patir temporals cada cop més forts i més freqüents impedeix a l’alguer recuperar-se d’aquests episodis. Des del passat febrer els voluntaris del Projecte estan fent proves amb diferents materials per intentar ajudar les plantes arrencades pel Glòria a arrelar novament.

Per a més informació sobre l’estudi de l’alguer del 2021, que celebra 25 anys, podeu consultar-lo complet aquí.

Subscriu-te a La Bocana, el butlletí trimestral del Port de Mataró