Webcams del port

El port de Mataró cobrarà el lloguer dels seus locals de manera variable depenent dels ingressos de cada establiment

Les obres de reforma estaran acabades a l’estiu tot i que per Setmana Santa ja es preveu que hi hagi activitat. Es reservarà un 70% al sector de la restauració, nàutic i esportiu, mentre que el 30% restant es destinarà a altres usos.

El port de Mataró (Maresme) establirà un sistema de cobrament dels lloguers variable dels seus locals, sempre d’acord amb el volum d’ingressos que registrin els negocis que hi hagi instal·lats. Es tracta d’un mecanisme que vol potenciar l’ocupació dels espais comercial del port, que ara es troba en procés de remodelació integral.

Recentment s’ha obert la licitació de fins a 96 locals, on es busca potenciar l’atracció aquells negocis vinculats amb les activitats pròpies d’un port, principalment els de restauració, els de la nàutica i els de l’esport. Es preveu que els treballs de transformació de l’espai estiguin acabats a l’estiu, si bé de cara a Setmana Santa es vol que ja hi hagi activitat per atraure visitants i començar a dinamitzar la zona.

Les obres de transformació integral del port van arrencar el desembre, amb una inversió de 5,6 milions d’euros per part del consorci del port de Mataró que ha de permetre actualitzar la zona comercial, que fa anys que es troba en una situació de decadència. Per facilitar la captació de negocis que puguin ocupar aquests espais, s’ha optat per un sistema de lloguer variable, on es pagarà depenent dels ingressos que registri l’activitat.

«La nova llei de ports ens facilita un sistema econòmic diferent del vigent fins ara, amb un cànon d’ocupació fixa i un de variable respecte a la facturació», destaca en declaracions a l’ACN Margarita Díez, gerent del consorci. Aquest és un avantatge, destaca Díez, sobretot en temps de crisi, ja que suposa reduir els costos fixos que pot tenir l’impulsor d’un negoci.

Concessions llargues

De la mateixa manera, es treballa amb concessions llargues de fins a 25 anys, «suficient per consolidar i amortitzar les inversions», segons la gerent. En aquest aspecte, es demana que hi hagi una garantia de reposició per garantir que els locals tinguin el mateix grau de qualitat que en els seus primers compassos i que no es degradin amb el pas del temps.

En total es disposa de 96 de locals, una xifra que pot variar si en algun cas es volen unir dos o més d’aquests espais per disposar d’una sala de vendes més gran. Quant a la tipologia de negocis, es vol potenciar aquells que estan vinculats a l’activitat pròpia d’un port, per la qual cosa es reservarà un 70% al sector de la restauració, nàutic i esportiu, mentre que el 30% restant es destinarà a altres usos.

En el dia d’avui el consorci ja ha rebut sol·licituds d’informació i entrevistes per veure els locals del port. Per aquesta raó, consideren que el model flexible plantejat ha potenciat l’atractiu de l’espai.

Obre el públic en general

El nou model del port vol no només centrar-se en els usuaris tradicionals d’aquesta zona, sinó que es vol obrir al públic en general perquè puguin portar a terme activitats nàutiques o submarinisme, però també passejar o fer esport. «Volem crear una situació perquè la gent vingui a córrer, a fer gimnàs, amb bicicleta», apunta el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president del consorci Isidre Gavín.

En aquest sentit, s’ha apostat per renovar l’enllumenat per reduir emissions contaminants, s’ha jugat per les pràctiques ambientals i s’han creat noves zones verdes, a més d’una font lúdica destinada als nens o un enllaç amb el carril bici de Mataró. Per ajudar els negocis que s’instal·lin i per captar clients, s’oferirà una primera hora de pàrquing gratuïta per als visitants.

Més enllà de la posada en funcionament del port renovat, de cara a l’estiu, i sense entorpir l’activitat, s’abordaran les obres del moll que han de permetre reduir l’embat dels temporals, sobretot els de garbí, a l’l’interior de les instal·lacions.

Fuente: El Periódico

Subscriu-te a La Bocana, el butlletí trimestral del Port de Mataró