Webcams del port

El Port de Mataró obté la Certificació Biosphere pel seu compromís d’apostar per la sostenibilitat

El sector públic i el sector privat comparteixen el compromís d’apostar per la sostenibilitat en l’àmbit turístic, pel que ja s’estan aplicant mesures amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica.

La sostenibilitat com a present i futur, clau en el sector turístic, un aspecte en el que cal invertir i apostar. És la conclusió de la Jornada de Sostenibilitat que s’ha celebrat a Santa Susanna, organitzada pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Susanna.

El president del Consorci, Joaquim Arnó, ha posat de relleu que cal tenir una visió global però treballar de forma local, unint la comarca i promocionant una única destinació. L’aposta del Consorci en aquest àmbit és donar una cobertura a nivell territorial a entitats públiques i a entitats privades que fan unes apostes decidides per accions concretes destinades a la circularitat mediambiental i a tenir un turisme sostenible i de Km 0. Això és el que el segell Biosphere representa i podem donar un atorgament i destinació específica a aquelles entitats públiques i privades que han fet aquesta aposta pel nostre entorn, ha declarat el president.

L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, municipi amfitrió, ha destacant la importància de la sostenibilitat, la digitalització i la intel·ligència en el sector turístic. És un treball intensiu, però val la pena l’esforç”, ha assegurat l’alcalde, qui aposta també per tots aquests aspectes en el seu municipi posant en marxa projectes en aquest sentit. “El nostre objectiu és viure i conviure amb el turisme, amb la millor qualitat, ha afirmat.

L’acte ha comptat amb la participació de la gerenta de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, Soledad Bravo Letelier, qui ha destacat la importància que té el segell Biosphere tant a nivell nacional com internacional i ha animat créixer dia rere dia en el nombre d’adherits i de compromesos, un repte tant de la Diputació de Barcelona en l’àmbit provincial com del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme en l’àmbit comarcal.

En el mateix sentit s’ha expressat la diputada de Turisme de la Diputació, Abigail Garrido, qui ha posat de relleu que des de Turisme de la Diputació de Barcelona estem compromesos amb la sostenibilitat del territori. I aquesta sostenibilitat, com no pot ser d’una altra manera, ha d’estar molt imbricada amb el turisme, perquè representa una part molt important del nostre PIB a Catalunya i a la província de Barcelona”.

Joaquim Arnó, Conseller-Delegat de Planificació Estratègica en Consell Comarcal del Maresme; Margarita Diez, Gerent del Consorci Port Mataró; i Abigail Garrido, diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona.

És per aquest motiu que Garrido explica que treballem amb el Compromís Biosphere des de la Diputació de Barcelona, per incentivar totes les administracions públiques però també el sector privat, per caminar plegats cap a un turisme que pugui definir-se com a sostenible. Aquesta certificació el que fa és posar tota una sèrie de criteris, ítems i accions, que vagin encaminades a aconseguir una baixa petjada de carboni i a implementar una sèrie de mesures que facin que les nostres destinacions, que ja són destinacions segures, intel·ligents, que s’estan esforçant moltíssim, que ho han fet molt des del temps de la pandèmia, ara puguem també en ser una destinació sostenible. La diputada de Turisme, juntament amb el president del Consorci, han entregat tots els segells Biosphere a les empreses del Maresme que han estat distingides

Un aspecte fonamental de la sostenibilitat l’ha posat sobre la taula Sònia Llorens, directora de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat, qui ha afirmat que “el sector turisme té un gran impacte econòmic i no queda fora de les possibilitats de circularitzar”. Detalla que l’economia circular és aquest model econòmic en el que intentem que, alhora que produïm béns i serveis, estiguem minimitzant els consums de tots els recursos energètics, d’aigua i d’altres matèries primes. Quan pensem en hotels, en el transport, en la restauració, etc., relacionades amb el turisme, poden també repensar el seu model de negoci pensant també en les futures generacions que també reclamaran altres propostes de menys impacte ambiental.

Autoritats i representants d’empreses, serveis i destinacions amb segell atorgat.

També s’ha presentat el projecte d’INOUT Hostel, un cas d’èxit molt innovador que fomenta la inclusió de les persones amb discapacitat, aposta per l’accessibilitat, la reutilització i la sostenibilitat a través d’un projecte social i mediambiental. La seva directora tècnica, Izaskun Quilez, ha assegurat que els clients que el coneixen valoren les seves característiques úniques, com el fet que el personal és, alhora accionista, del projecte.

Tres de les empreses que han rebut el segell Biosphere també han compartit la seva experiència aplicant mesures sostenibles en diferents àmbits, com és la restauració, les activitats nàutiques o l’hoteleria. Ferran Jiménez, de Lasal del Varador, Carla Huete-Stauffer, de Mediterranean Dive Mataró, i Sònia Corral, de Neptuno Hotel & Spa, han participat en una taula rodona, moderada per Jaume Marín, expert en màrqueting turístic, formador, consultor i mentor d’empreses i destinacions turístiques.

En el marc d’aquesta jornada s’ha entregat el segell Biosphere a les 95 empreses, serveis i destinacions turístiques del Maresme adherides l’any 2021 al programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere reconegudes per l’Instituto de Turismo Responsable (ITR). Una marca de confiança a nivell mundial que acredita la seva aposta per les pràctiques sostenibles i permet millorar el seu posicionament en relació al turisme sostenible. El programa el coordina la Diputació de Barcelona juntament amb la Cambra de Comerç, mentre que al Maresme el Consorci actua com a gestor comarcal.

Subscriu-te a La Bocana, el butlletí trimestral del Port de Mataró