Història

El Consorci Port Mataró és un consorci públic constituït l’any 1997 integrat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró que té per objectiu la gestió i l’explotació del port esportiu de Mataró.

El Consorci Port Mataró gestiona un port modern i en constant evolució, a la capital del Maresme, que compta amb 1.080 amarraments i prop de 7.000 metres quadrats de zona comercial. El Port de Mataró es troba al capdavant d’iniciatives mediambientals, que l’han portat a aconseguir, des de 2005, l’exigent certificat EMAS i la Bandera Blava europea de la qualitat de manera ininterrompuda durant els últims anys, des de 1998.

El Consorci Port Mataró és un consorci públic constituït l’any 1997 integrat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró que té per objectiu la gestió i l’explotació del port esportiu de Mataró.

1702

És l’any en el qual la idea de construir un port, tot i que perseguida des de sempre pels mataronins, va rebre el primer recolzament institucional oficial quan Felip V va atorgar el títol de ciutat a la fins aleshores vila de Mataró.

Era una època en què el moviment marítim i el comercial anaven de la mà i els mariners i pescadors tenien picabaralles per tal d’ocupar les millors zones de la platja.

1867

El govern de la Reina Isabel II acorda la supressió, per raons econòmiques, de la comandància de la Província Marítima de Mataró, amb la devaluació que representà per a la ciutat dins el sector marítim.

1918

Gràcies a la tasca de Carles Padrós, s’aprova el nou projecte i s’autoritza la subhasta de les obres. La subhasta va ser declarada deserta per dues vegades i el projecte aparcat. Es va trigar gairebé trenta anys en aprovar un nou projecte, presentat per Gonzàlez Isla i un any i mig després l‘empresa Miranou S.A comença unes obres que només van durar uns mesos.

1965

Any en què es construeix l’espigó degut a l’alarmant retrocés de la platja, fet que va revifar les esperances de tenir port i va fer néixer el Club Nàutic de Mataró i, al cap de dos anys, directius i socis de l’entitat presenten un nou projecte a la “Jefatura de Costas” però els problemes econòmics tiren enrere la idea.

1972

Es constitueix una societat mixta pro-port amb el nom de “Puerto de Mataró SA” per part de l’Ajuntament de Mataró, la Caixa d’Estalvis Laietana, el Club Nàutic de Mataró, la Confraria de Pescadors, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i les Drassanes Xufré. Aquesta entitat va ser qui va portar el projecte del port fins a la seva construcció.

1981

El Ple Municipal aprova un projecte que situa el port entre els carrers de Sant Joan i de Sant Antoni. Tres anys més tard, i com a resposta a les protestes populars, se situa el port més cap a ponent, entre el carrer de Lepanto i les Drassanes Xufré.

1988

Jordi Pujol, Manuel Mas i Josep Beltran col·loquen la primera pedra el 10 d’abril de 1988. Les obres comencen el 2 de maig del mateix any i no acaben fins el juliol de 1991.

1991

El 7 de juliol de 1991 s’inaugura el Port de Mataró, després de 289 anys d’espera.

1996

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró creen el Consorci Port Mataró, un organisme públic que s’encarregarà de la gestió de la instal·lació i que es crea per la dificultat de la gestió privada dels primers anys.

2016

El 23 de setembre s’inauguren les obres de renovació i modernització dels pantalans per garantir la seguretat, la sostenibilitat, l’eficiència i la qualitat de les instal·lacions portuàries d’accés i amarratge de les embarcacions així com la rehabilitació del dic de recer i la modernització del subministrament de llum i aigua de les embarcacions, amb una inversió de 3,6 milions d’euros.

2020

Es presenten les actuacions per a la renovació de la infraestructura, els serveis portuaris i la zona comercial del Port. Les actuacions previstes tenen per objectiu fer un port més segur, accessible per a tothom, integrat a la ciutat, obert al mar, amb una oferta nàutica de qualitat i amb una zona comercial renovada.

Es presenta el projecte de remodelació de la zona comercial per revitalitzar la instal·lació i integrar mesures de mobilitat sostenible i espais públics de qualitat. L’oferta nàutica es diversificarà amb una zona de lloguer i experiències, una zona d’exposició i una marina seca. També s’adaptarà el dic de recer al canvi climàtic i es traslladaran les oficines.

2021

El Port de Mataró encara la recta final de les obres que es van posar en marxa a finals de 2020 amb una inversió de 5,6 milions d’euros destinada a culminar una dinamització econòmica que ha de convertir el port en un espai d’activitat nàutica i també d’activitat econòmica prioritari per a la ciutat i la comarca del Maresme.  El projecte inclou unes noves oficines administratives del Consorci i les obres de remodelació de la zona de ribera que conta d’una plataforma verda de 15.000 m2, una font ornamental, un plaça per a realitzar actes i les pèrgoles.