Webcams del port

Bones pràctiques per a navegants

El Port de Mataró és un referent en aspectes mediambientals i de gestió de residus.

Navegar amb respecte i fer ús de les instal·lacions amb consideració preserva el nostre planeta pel futur dels nostres fills.

Quan naveguem

Redueix la velocitat

Navegar amb respecte per la vida aquàtica. Un excés de velocitat augmenta el consum, genera més soroll dins i fora del mar i contamina més.

Eficiència

Tenir una embarcació eficient i ben dissenyada per evitar aquests impactes i utilitzar-la amb responsabilitat.

Motors

Substituir el motor vell de les nostres naus per un de més eficient i ecològic, que tingui un nivell baix de decibels i fums.

Navega a vela

Navegar a vela el màxim de temps possible durant la nostra singladura: gaudirem més del mar, serem més sostenibles i el nostre temps a bord serà inoblidable.

No llencis menjar

NO llençar mai menjar al mar, ja que contribueix a transformar un entorn que s’ha de mantenir el més natural possible. L’efecte de veure menjar flotant no és agradable, malmet el paisatge i canvia el comportament dels animals.

Zones sensibles

Evitar navegar per zones ecològicament sensibles, per això caldrà informar-nos per on naveguem i si la zona està declarada com a zona sensible al pas de cetacis, tortugues o altres pelàgics.

Fondejar

Fondejar amb respecte per la vida de l’entorn on estem. Normalment l’amant de la mar, quan navega, cerca llocs verges i tranquils que, normalment, són els més bonics i fràgils. Cal valorar l’impacte ambiental sobre l’entorn derivat de la nostra presència o actitud.

Menys pressió

Si anem a fondejar en zones sensibles i està ple de gent, hem de ser responsables i marxar a una altre zona amb menys pressió.

Pesca

Pescar de forma responsable, únicament en zones permeses i mai en zones protegides, sensibles o que suporten una gran pressió extractiva. Per poder pescar primer hem de sembrar.

Quan som a port, o en zones de fondeig

Control de les aigües de sentina

1

Evitar la generació d’aigües de sentina: portar un bon manteniment de l’embarcació i/o confiar en tallers nàutics que siguin professionals i tinguin algun certificat de sistema de gestió ambiental, com la ISO 14001 o el Reglament EMAS.

2

Comprovar que el sistema de
buidat de l’aigua de sentina funciona correctament a través de sistemes eficients i tancats que garanteixin una bona gestió de l’aigua contaminada.

NO buidar mai les aigües brutes de sentina a mar obert.

Gestió dels residus generats a bord

1

Garantir una bona gestió dels residus portant-los als punts de recollida selectiva del port, al punt verd més proper de la ciutat o poble o, si cal, a casa nostra.

2

Fer una compra verda i intel·ligent
abans de pujar a bord. Per generar menys residus, el millor és evitar-los tot minimitzant embolcalls, envasos, papers i cartró.

3

Portar recipients reutilitzables
adequats per a cada funció, ampolles d’aigua de plàstic, caixes de plàstic hermètic pels aliments, bosses de teixit resistent per a la fruita i aliments i disposar de bosses o caixes per poder retornar els residus bàsics (paper, plàstic, envasos…).

NO llençar mai residus de cap mena a mar obert.

Fondeig en camps de boies

1

Exigir que el fondeig sigui ecològic i ben planificat amb sistemes de baix impacte que no sobrepassin la capacitat de càrrega de l’entorn i mai sobre comunitats protegides com fons de fanerògames marines o sobre hàbitats o espècies d’alta fragilitat.

2

Cal exigir que tots els serveis derivats de l’activitat nàutica de la zona de fondeig siguin sostenibles i respectuosos amb el medi marí.

Documents i enllaços

Subscriu-te a La Bocana, el butlletí trimestral del Port de Mataró